You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Ha magunk választjuk ki az akkumulátort, akkor az alábbi dolgokra feltétlenül figyeljünk, így biztos, hogy a megfelelő akkumulátort tudjuk az autónkhoz kiválasztani.

 

 

 

 

 

 

Nézzük meg az akkumulátor kapacitását. Általában kétjegyű számot kell keresnünk amperórás végződéssel. (pl.: 42Ah):

A kapacitás mellett fontos az akkumulátor indítóárama, ami azt jelenti, hogy indításkor hány ampert tud az akku, például 440 A. Ha hasonló méretű akkumulátor közül kell választani, akkor a nagyobb indítóáramút érdemes megvásárolni.

Nézzük meg az akkumulátoron, hogy melyik oldalon van a pozitív és negatív oldal, tehát jobbos vagy balos-e, mert a kábelek nem fognak elérni a sarukhoz, ha a polaritás nem meg felelelő.

 

   Hogy állapítsuk meg, hogy az akku Balos vagy jobbos

Az akkunak két sarka van, és nem árt tudni, hogy melyik melyik. Fordítsuk úgy az akkut, hogy a pólusok   essenek felénk. Ha a pozitív pólus ilyenkor a bal oldalon van, akkor azt mondjuk, balos, ha pedig a jobb oldalon, akkor jobbos. (jobb pozitív)

Mérjük meg az akkumulátor méretét, mert elég néhány centis eltérés és nem fér be a helyére. A pontos méret azért is fontos, mert az európai és ázsiai szabványok eltérőek.

Az akkumulátorok túlnyomó többségénél hagyományos, hengeresnek látszó pólusokra ugranak rá az akkusaruk, de itt is érdemes figyelni, mert egyes tipusoknál (pl. Suzuki Swift) vékony a saru mérete.

A régi akkumulátort ne dobjuk ki a szemétbe, mert a benne lévő sav és ólom súlyosan károsítja a környezetet. Adjuk le autósboltokba, vigyük el a hivatalos hulladéklerakókba.

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.

+36 30 505 8413