You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Ugye nem szeretne télen így járni!

A téli hidegre való felkészülés az autóknak is nagyon fontos. Télen például az akkumulátor is sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve. Hideg téli reggelek rémálma, amikor a slusszkulcs elfordításával csak erőtlen köhögés a válasz. Ha három évesnél idősebb az autó akkumulátora, akkor ez bármikor bekövetkezhet, és még csak nagy hideg sem kell hozzá.

Az autó akkumulátora ugyanúgy veszít a teljesítményéből, mint a mobiltelefoné, csak míg ezt az utóbbit észrevesszük abból, hogy egyre sűrűbben kell töltőre dugni. Az autó akkumulátor többnyire váratlanul adja meg magát, mert a hidegben képes a kapacitásának a kétharmadát is elveszítenni.

A kezdeti pánik és tehetetlen düh után leggyorsabb megoldás a bikázás, amivel hamar beindítható az autó. Ezután érdemes minél kevesebb fogyasztóval legalább egy órát járni az autóval. De ekkor már érdemes gondolatban felkészülni egy új akkumulátor vásárlásra, mert ha egy hideg reggelen feladta, valószínűleeg a következő reggelen is ezt fogja tenni. Az autó akkumulátorok ha teljesen lemerülnek, veszítenek a kapacitásukból.

Ha magunk választjuk ki az akkumulátort, akkor az alábbi dolgokra feltétlenül figyeljünk, így biztos, hogy a megfelelő akkumulátort tudjuk az autónkhoz kiválasztani.

Nézzük meg az akkumulátor kapacitását. Általában kétjegyű számot kell keresnünk amperórás végződéssel. (pl.: 45Ah)

A kapacitás mellett fontos az akkumulátor indítóárama, ami azt jelenti, hogy indításkor hány ampert tud az akku, például 420 A. Ha hasonló méretű akkumulátor közül kell választani, akkor a nagyobb indítóáramút érdemes megvásárolni.

Nézzük meg az akkumulátoron, hogy melyik oldalon van a pozitív és negatív oldal, tehát jobbos vagy balos-e, mert a kábelek nem fognak elérni a sarukhoz, ha a polaritás nem meg felelelő.

           

                                         

                             Jobb pozitív                                 bal pozitív

A mai korszerűbb autók áram fogyasztása sokkal nagyobb, így ezeknél az autóknál érdemes a drágább,  minőségi             akkumulátorokat - Varta Blue, Bosch S4 vagy Exide Premium - megvásárolni.

Mérjük meg az akkumulátor méretét, mert elég néhány centis eltérés és nem fér be a helyére. A pontos méret azért is fontos, mert az európai és ázsiai szabványok eltérőek.

Akkumulátor csere után érdemes egy szervizt felkeresni, ahol megmérik a generátor működését. Ha a generátor nem tölt megfelelően, akkor az új akkumulátor hamarabb tönkremehet.

A régi akkumulátort ne dobjuk ki a szemétbe, mert a benne lévő sav és ólom súlyosan károsítja a környezetet. Adjuk le autósboltokba, vigyük el a hivatalos hulladéklerakókba.

2016.09.29.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.

+36 30 505 8413